Mexicaanse acteur vermoordde Cubaanse man. Culturele, klassenkloof roept bezorgdheid op in een proces in Miami

0
23

Op het eerste gezicht zou het verhaal kunnen worden geript van een… telenovela: Een rijke, knappe bevoorrechte zoon wordt berecht nadat hij een arme werkende man op straat heeft vermoord.

Het echte verhaal is echter rommeliger dan fictie. De juryleden van Miami, niet de scenarioschrijvers, zullen het einde schrijven.

Deze week begint het proces tegen de Mexicaanse acteur Pablo Lyle, die wordt beschuldigd van doodslag voor de dood van de 63-jarige Juan Ricardo Hernandez in Miami. In de rechtbank zal de jury beslissen over een relatief eenvoudige zaak, of Lyle de wet heeft overtreden toen hij drie jaar geleden een dodelijke klap uitdeelde bij Hernandez tijdens een confrontatie met verkeersruzie.

Maar terwijl advocaten werkten om een ​​jury te selecteren, wogen ze alle complicaties van Miami zelf af: het bereik van de Spaanstalige media-aandacht, de verdeeldheid tussen arm en rijk, en spanningen tussen Spaanse groepen over een Mexicaanse acteur die een Cubaanse man vermoordde in een provincie. gedomineerd door Cubaanse Amerikanen.

“Etniciteit komt altijd ter sprake. Leden van de verdediging hebben het in de loop der jaren door de hele gemeenschap gehoord – die Mexicaan, en ze zeggen het op een gemene manier – die Cubaan heeft geslagen. Dit baart mij echt zorgen’, vertelde de advocaat van de Miami-verdediger Philip Reizenstein dinsdag aan de rechter toen advocaten potentiële juryleden begonnen te ondervragen.

Woensdagavond kozen advocaten, na twee dagen van ondervraging van potentiële juryleden, een zeskoppige jury.

Rechter Marisa Tinkler Mendez spreekt op dinsdag 20 september 2022, de eerste dag van de juryselectie in het strafhof van Miami-Dade, met advocaten van de verdediging en de aanklagers tijdens vooronderzoeken. De Mexicaanse acteur Pablo Lyle wordt beschuldigd van het doden van een automobilist bij een verkeersongeval.

De openingspleidooien vinden plaats op vrijdag, met een getuigenis dat ongeveer vijf dagen duurt. De 35-jarige Lyle riskeert tot 15 jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld.

Verschillende verhalen

Lyle en Hernandez hadden een enorm verschillende achtergrond.

De jury zal Lyle ontmoeten, een knappe 35-jarige acteur die oorspronkelijk uit Mazatlan, Mexico komt. Hij speelde in verschillende grote Televisa-shows, waaronder “La Sombra del Pasado,‘ of ‘The Shadow of the Past’ en ‘Mi Adorable Maldición’ of ‘My Adorable Curse’ (waar ooit de Amerikaanse komiek Conan O’Brien naast Lyle een gastrol had).

Hij kreeg ook een leidende rol in een Netflix-misdaaddrama, ‘Yankee’. Lyle, een vader van twee kinderen die normaal in Mexico-Stad woont, werd ook genoemd als een van Mensen en Español’s 50 mooiste mensen in 2015.

“Ik maak me zorgen over de perceptie van Pablo als rijk en bevoorrecht. Hij is niet. In Mexico behoort hij misschien tot de middenklasse, maar hij is niet rijk’, vertelde Reizenstein aan de Herald. ‘Hij was nog niet uitgebroken. En de afgelopen twee jaar was hij berooid en leefde hij van de vrijgevigheid van familie en vrienden.”

See also  Major update after four deaths by woman who left 'horrifying death list'
Mexicaanse acteurs Dulce María en Pablo Lyle, de sterren van de Mexicaanse Televisa telenovela

Mexicaanse acteurs Dulce María en Pablo Lyle, de sterren van de Mexicaanse Televisa telenovela “Verano de Amor”, die in 2009 werd uitgezonden.

Lyle was niet bepaald een begrip, zelfs niet in zijn geboorteland.

“Als je het in Mexico vraagt, weten meer mensen over Pablo Lyle vanwege zijn zaak, omdat hij een Cubaanse man in Miami heeft geslagen”, zegt Omar Argueta, een beroemdheidsverslaggever voor Imagen Televisión, een Mexicaans omroepnetwerk.

Het andere personage in de noodlottige en fatale ontmoeting is Hernandez, die afkomstig was uit Boyeros, Cuba, een deelgemeente van Havana, waar hij het grootste deel van zijn leven in magazijnen werkte. Zijn reis was zoals zoveel andere in Miami: hij emigreerde in 2011 en kreeg een baan op Miami International Airport, waar hij dienbladen met etenswaren in karren voor vliegtuigen laadde, en later bracht hij zijn volwassen zoon uit Cuba.

Hernandez steunde zijn bejaarde moeder door wekelijks geld naar Cuba te sturen.

“Hij kwam hier echt naar Miami om een ​​betere manier van leven te hebben, zodat hij zijn moeder kon onderhouden”, zei de advocaat van zijn familie, Zena Duncan, en voegde eraan toe: “Hij was een zeer sterke man met een rijke persoonlijkheid en liefde. Hij was een grote aanwezigheid in de kamer. Je kunt niet op een feestje zijn en hem niet kennen.”

Rodriguez woonde met zijn verloofde, Mercedes Arce, in de arbeiderswijk Flagami in Miami, niet ver van de luchthaven van Miami. Ze leerden elkaar kennen toen ze bij MIA werkten. De twee waren van plan om te trouwen de dag nadat hij dodelijk gewond was geraakt, met de receptie in een plaatselijk park.

Die fatale dag

Hun levens kruisten elkaar op 31 maart 2019, de laatste dag van Lyle’s 10-daagse vakantie in Miami. Zijn zwager, Lucas Delfino, reed de acteur en zijn gezin naar het vliegveld.

Delfino, een architect die in Miami woont, sneed Hernandez in het verkeer af nadat hij per ongeluk de verkeerde afslag had genomen. Bij een stoplicht stapte Hernandez uit en sloeg boos op het bestuurdersraam van de kastanjebruine SUV. Delfino stapte uit de gestopte SUV en de twee begonnen tegen elkaar te schreeuwen.

De auto stond niet in het park en begon de kruising op te rollen. Delfino rende terug naar de auto om hem in het park te zetten. Op dat moment, terwijl Hernandez terugliep naar zijn eigen auto, stapte Lyle uit de passagiersstoel en rende naar de man toe.

See also  «Dubai Appeal» cancels a ruling to drop custody of a mother for her daughter

Een getuige die in een auto op het kruispunt zat, getuigde tijdens een hoorzitting in 2019 dat ze Lyle met “agressie” en gebalde vuisten zag rennen. Ze zei dat Lyle de klap uitdeelde, maar niet voordat Hernandez zijn handen ophief alsof hij ‘blokkeerde’ en in het Spaans riep: ‘Nee! Alsjeblieft, sla me niet.”

Jesus Ricardo Hernandez, 63, uit Miami, stierf nadat hij in maart 2019 werd geslagen en met zijn hoofd op de grond sloeg tijdens een verkeersruzie.

Jesus Ricardo Hernandez, 63, uit Miami, stierf nadat hij in maart 2019 werd geslagen en met zijn hoofd op de grond sloeg tijdens een verkeersruzie.

Hernandez verfrommelde en brak zijn schedel op de grond. Delfino en de familie reden weg. Lyle werd later op de luchthaven vastgebonden en in eerste instantie gearresteerd voor batterij.

Na vier dagen in het ziekenhuis stierf Hernandez aan een hoofdtrauma. Het Miami-Dade State Attorney’s Office heeft de aanklacht opgewaardeerd tot doodslag.

Lyle, die een rechter vroeg om de aanklacht op grond van Florida’s Stand Your Ground zelfverdedigingswet in 2019 af te wijzen, getuigde dat hij de man confronteerde omdat hij bang was voor zijn familie. “Ik zag deze man onze auto aanvallen met mijn kinderen erin. Ik probeerde eigenlijk te voorkomen dat mijn kinderen werden gedood of gewond”, getuigde Lyle. “Hij had een pistool kunnen krijgen, of zijn auto als wapen kunnen gebruiken.”

De rechter weigerde de zaak te seponeren. Hij wacht op zijn proces wegens huisarrest in Miami en mag niet terugkeren naar Mexico.

De media schittering

Vanaf de dag van zijn arrestatie heeft Lyle’s zaak intense media-aandacht getrokken, vooral van de media in Mexico, waar tv-netwerken, roddelwebsites en sociale-mediasites genieten van het liefdesleven en het wangedrag van Latijnse zangers en acteurs.

Na een vroege hoorzitting in het gerechtsgebouw van Miami-Dade, stroomden Mexicaanse verslaggevers bij hun vertrek naar de advocaten. Ze blokkeerden een openbare aanklager van de roltrap en vroegen haar haar wandeling door de gang opnieuw te doen voor extra B-roll-opnamen. Ze weigerde.

Ondanks zijn bescheiden bekendheid vóór het incident met verkeersruzie, is sindsdien elk stukje over Lyle’s leven onder de loep genomen door de Mexicaanse media: zijn gerapporteerde aanvallen van depressie en slapeloosheid in de maanden na de moord, zijn scheiding van zijn vrouw, actrice Ana Araujo ; zijn broer zou naar verluidt zijn sportschool verkopen om Lyle te helpen ondersteunen; hij werkte in een foodtruck in Miami om de eindjes aan elkaar te knopen.

“Het is als een sneeuwbal. Het is groter en groter geworden’, zegt Argueta, de Imagen TV-verslaggever.

Dat druppelde maandag naar beneden, toen een hele reeks potentiële juryleden zich herinnerden dat ze sociale media of tv-verslaggeving van de zaak hadden genuttigd. De meesten herinnerden zich het zien van de bewakingsvideo – die in 2019 aan de media werd vrijgegeven – die het incident met de woede op de weg weergeeft.

See also  Las Vegas Casino closes dolphin exhibit after 3 animals die in 6 months

Een ouder, potentieel jurylid herinnerde zich dat hij de video had gezien en zei dat Lyle ‘aas op een oudere man’.

“Ik kan niet onpartijdig zijn. Ik heb heel sterke gevoelens over woede op de weg. Ik had al een besluit genomen over de zaak”, zei de man, die prompt verontschuldigd werd.

Voor Lyle’s verdediging was de media-aandacht een uitdaging.

De verdediging vroeg woensdag om het proces in een andere provincie te houden, daarbij verwijzend naar het aantal mensen dat media over de zaak gebruikten. Bovendien vertelden advocaten de rechtbank dat een mysterieuze SUV – mogelijk verslaggevers – Lyle en een advocaat volgde toen ze de vorige nacht van het gerechtsgebouw naar huis reden. Circuitrechter Marisa Tinkler Mendez wees het verzoek af.

‘Etniciteit is altijd een factor’

De kwestie van etniciteit is een onderstroom van Lyle’s verhaal, vooral in Spaanstalige media, waar het normaal is om mensen te identificeren aan de hand van hun Latijns-Amerikaanse land van herkomst. In verhaal na verhaal in het Spaans wordt Lyle routinematig de ‘Mexicaanse acteur’ genoemd en Rodriguez wordt ‘Cubaan’ genoemd.

“Mensen oordelen op etniciteit is altijd een factor in Miami, of het nu gaat om een ​​verkiezing, een juryrechtspraak of waterkoelerpolitiek op kantoor”, zegt Dario Moreno, universitair hoofddocent politiek en internationale betrekkingen aan de Florida International University. bij de zaak betrokken.

Bijna 72 procent van Miami-Dade is van Latijns-Amerikaanse afkomst, volgens gegevens van de Amerikaanse volkstelling, met Cubaanse Amerikanen ongeveer de helft van de bevolking. Hoewel er een groeiend aantal Venezolanen en Colombianen is – om nog maar te zwijgen van een groot aantal andere Latijns-Amerikanen – is de Mexicaanse bevolking relatief klein, met veel landarbeiders in South Miami-Dade, of rijke bedrijven in gebieden zoals Brickell of Aventura.

Gerri Fischman, een advocaat en procesadviseur in Zuid-Florida, zei dat Miami’s unieke Spaanse demografie betekent dat deze zaak “waarschijnlijk deze inter-Spaanse culturele scheidslijnen onder een microscoop zal plaatsen.”

“Het gevaar voor zowel de staat als de verdediging is dat raciale en etnische vooroordelen zich vaak onbewust manifesteren”, zei ze. “Dus hoewel een aankomend jurylid kan beweren dat hij of zij in dit geval eerlijk en onpartijdig kan zijn, en zijn vooroordelen en vooroordelen opzij zet, kan dit jurylid impliciete vooroordelen hebben die zijn of haar besluitvorming onbewust zullen beïnvloeden.”

Rechter Tinkler Mendez, die buiten de aanwezigheid van de jury met de advocaten sprak, erkende de zorgen over opruiende online- en mediacommentaren over ‘Cubaans versus Mexicaans’.

Maar zoals bij alle zaken, was het ondervragen van potentiële juryleden een delicate dans en omvatte een verscheidenheid aan onderwerpen.

Ten eerste vroeg Miami-Dade assistent-procureur van de staat, Shawn Abuhoff, die de zaak met Gabriela Alfaro probeert, potentiële juryleden naar hun mening over ontmoetingen met verkeersruzie.

En Reizenstein vroeg juryleden naar hun ervaringen met het opschrikken van vreemden, het vermoeden van onschuld en of ze Lyle tegen konden houden als hij ervoor koos niet te getuigen.

Uiteindelijk besloot hij geen vragen te stellen over etniciteit.

“We hebben de vragen gesteld die volgens ons gepast waren in de zaak”, zei Reizenstein, die de zaak verdedigt met advocaten Bruce Lehr, Alejandro Sola en Bhakti Kadiwar, na de hoorzitting.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here